Via Ferrata

Via Ferrata provine din limba italiană și s-ar putea traduce exact prin expresia “drum de fier” sau “iron way” în limba engleză. Aceste trasee montane sunt dotate pe întreaga lor lungime cu structuri metalice – trepte de fier, sufe metalice, pitoane, poduri suspendate, etc – care permit persoanelor mai putin experimentate in domeniul alpinismului sa parcurga in siguranță trasee asemanatoare cu cele de alpinism.


Pentru parcurgerea în siguranță a traseelor expuse și a pereților verticali, pe lângă amenajarea traseului, fiecare turist trebuie să poarte un echipament adecvat traseelor de Via Ferrata. Acesta este compus din:

Ham de alpinism – cu ajutorul căruia te asiguri, împreună cu lonja, de traseu; îți asigură oprirea în cazul unei căderi.
kit-ul de Via Ferrata – cea mai importantă parte a echipamentului – formata din 2 carabine cu siguranță automată, o lonja în forma de Y și mecanism de absorbție a șocurilor. Cu ajutorul celor două carabine te asiguri permanent de șufa metalică a traseului.
Casca – te protejează de eventualele căderi de pietre ce pot apărea pe versanții abrupți
Mănuși Via Ferrata – special create pentru aceasta activitate, îți protejează mâinile de cablul rece și eventuale așchii, îți oferă aderență.

În cadrul evenimentelor organizate de Backpackers România beneficiezi de echipamente de protecție omologate.

Știm cât de important este să îți învingi frica de înălțime treptat, motiv pentru care evenimentele noastre sunt concepute pe diferite grade de dificultate și țin cont de cotarea oficială a traseelor:


A: Acces usor. Sunt prezente multe trepte si prize de marime mare. Fara pasaje solicitante fizic. Traseul este echipat complet, cu multe piroane sau scoabe.
B: Acces usor. Pasajele solicitante fizic alterneaza cu regrupari pentru odihna. Traseul este echipat bine, dar este necesar un echilibru bun deoarece prizele artificiale sunt dispuse mai rar.
C: Acces in teren montan, posibil sa fie nevoie de orientare montana. Traseul este abrupt, cu multe pasaje solicitante fizic, prize mici. Prizele artificiale sunt sigure, dar rare. Este nevoie de o conditie fizica si psihica buna.
D: Accesul este comparabil cu cel de la C, pot fi scurte pasaje de catarare. Ruta are multe sectiuni verticale expuse sau surplombate. Echiparea este buna, dar cu sectiuni prevazute doar cu cabluri.
E: Accesul este acelasi ca la nivelul D. Ruta poate avea sectiuni mai lungi si mai solicitante fizic decat la nivelul D. Echiparea este limitata doar la cabluri si ancore. Fara posibilitati de retragere pe parcurs.

Mai multe informații despre evenimentele noastre viitoare găsiți aici.

Mai stai încă pe gânduri? Uite cum i s-a părut Andradei experieța de via ferrata:

This image has an empty alt attribute; its file name is image-1.png